tisdag 17 januari 2012

30 Days of Books - 17!

Day 17 - Favorite quote from your favorite book

Egentligen tycker jag att det här med citat är rätt så knepigt, oftast så blir citatet bra på grund av vad som händer runt omkring, därför är det svårt att bara dra ut ett citat ur sitt sammanhang och få folk att förstå varför just det är mitt favorit citat.

Nu besvarar jag egentligen inte frågan, för detta är inte ett citat det är en egen liten berättelse i boken Den vita drottningen av Philippa Gregory, men enligt mig går den korta berättelsen rakt in i hjärtat. Så trots att det inte är ett citat och trots att det egentligen inte alls är min favorit bok så är det så otroligt läsvärt att jag är illa tvungen att skriva ut det.

"I skogens mörker hörde den unge riddaren den porlande källan långt innan han kunde se det skimrande månskenet återspeglas i den stilla vattenytan. Han var uppfylld av längtan efter att få svalka sig och få släcka törsten, men just som han skulle stiga fram var det något som mörkt som rörde sig i vattnet och fick honom att hålla andan. Under vattnet i den skålformiga källan syntes en grönaktig skugga, som påminde om en stor fisk, om en dränkt kropp. Sedan rörde den sig och reste sig, och han såg att det var en skrämmande naken, badande kvinna. Vattnet rann längs sidorna på henne när hon reste sig upp, och hennes hud var till och med blekare än den vita marmorn som källan var klädd med. Hennes blöta hår var lika mörkt som en skugga.

Hon var vattengudinnan Melusina, och man finner henne i källor och vattenfall i alla skogar i hela kristenheten, till och med så långt borta som i Grekland. Hon badar även i de moriska källorna, och i de nordliga länderna, där sjöarna är täckta av is som knastrar när hon stiger upp, är hon känd under ett annat namn. En man som lovar att bevara hennes hemlighet och att låta henne vara ensam när hon vill bada får älska henne, och hon får i gengäld älska honom tills han bryter sitt löfte, så som män alltid gör. Med sin fiskstjärt sveper hon honom då med sig ned i djupet och förvandlar hans trolösa blod till vatten.

Oavsett på vilket språk historien om Melusina berättas, oavsett till vilken melodi den sjungs, så är dess tragiska budskap det att en man alltid kommer att lova en kvinna mer än han kan hålla, eftersom han inte förstår henne."

Så om jag måste välja bara ett citat så blir det sista meningen i den korta berättelsen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar