fredag 9 mars 2012

Vildsvinet av Renzo Aneröd!

Titel: Vildsvinet
Författare: Renzo Aneröd
Antal sidor: 302
Serie: -Utgavs: September 2008

Till Gårdsten i Göteborg kommer en kurdisk familj på flykt från Irak. Barnen bär med sig mardrömmar från krig och förföljelser och storebror Zanko väljer den kriminella vägen för att ta sig fram i det nya landet. Han blir en skräckinjagande och respekterad gängledare som de andra tonåringarna ser upp till. Dilsa är förälskad men vet att de traditioner familjen burit med sig från hemlandet inte tillåter henne att visa det öppet. Hon kämpar i skuggan av sin bror för att få leva som en vanlig svensk tjej, men tvingas betala ett högt pris. Zanko oroas av den ständigt ökande våldsspiralen och börjar längta efter ett annat liv. Han finner trygghet i religionen och när hämnden drabbar hans egen familj dras han närmare en grupp islamister som inte tvekar att utnyttja hans svagheter.

Den här boken rekomenderade alltså min pojkvän och eftersom att han ytterst sällan (för att inte säga aldrig) har rekomenderat en bok så tyckte jag att det var värt att ge den här väldigt speciella boken ett försök. Vi pratar alltså om killen som ratade Conn Igguldens Kjesar serie..

Men han var faktiskt inte helt ute och cyklade, Vildsvinet är en spännande bok som utspelar sig i Göteborgs undrevärld. Aneröd beskriver ett liv som vi "vanliga medelsvenssons" inte visste existerade annat än i media. Det är inte riktigt min typ av bok egentligen, men ändå kunde jag inte riktigt lägga den ifrån mig. På något sätt var det spännande att få kliva in i en värld där våld, hämnd och känslor dominerar.

Språket är enkelt, men något annat hade heller inte passat i den här typen av bok. Karaktärerna är väl beskrivna och handlingen är riktigt bra till en början men tyvärr aningen seg mot slutet.

Handling: 3-4/5
Karaktärer: 4/5
Språk: 4/5
Omslag: 3/5

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar